Gevlekte Lipvis ( Labrus bergylta )

Gevlekte Lipvis
 
 
Beschrijving
De gevlekte lipvis heeft een vrij hoog lichaam, een spitse snuit met een kleine bek en dikke lippen. De grote rugvin heeft harde en zachte vinstralen. De kleur kan per individu verschillen maar is meestal bruinig en groenig. De rug en de flanken zijn gewoonlijk lichtbruin tot olijfkleurig, met grillige vlekken, de buik is lichter van kleur. Hij wordt tot 60 cm lang. Deze vis is een hermafrodiet; ze worden geboren als vrouwtjes, maar veranderen na ongeveer 10 jaar in mannetjes.

Voedsel
Het voedsel bestaat uit krabben, garnalen en mosselen. Ze kraken de prooidieren met hun scherpe keeltanden.
 
Voortplanting
De paaitijd vindt plaats van mei tot augustus. Zoals bij veel lipvissen is het voortplantingsgedrag boeiend. Na enig inleidend vertoon bouwt het paartje in een rotsspleet een nest van wier, dat met slijm wordt samengehouden. Zodra de 500 – 3000 eieren gelegd zijn, worden ze bevrucht door het mannetje. Het mannetje bewaakt het nest totdat de eieren na 1 à 2 weken uitkomen.
 
Leefgebied
Gevlekte lipvissen leven in warme wateren op dieptes van 2 tot 30 meter, waar ze zich meestal in de buurt van rotsen ophouden. In de winter komt deze vis steeds vaker voor in de Noordzee. De gevlekte lipvis is overdag actief. 's Nachts slaapt hij, verborgen tussen de stenen of in het wier. Het is een zeer schuwe vis: bij het minste of geringste slaat hij op de vlucht en verstopt hij zich, zelfs overdag.

 
Gevlekte Lipvis ( Nederlands )
Gefleckter Lippfisch ( Duits )
Ballan Wrasse ( Engels )