Adder Zeenaald ( Entelurus aequoreus )


Adderzeenaald

 
 
Beschrijving
Zeenaalden zijn langgerekte vissen. Ze hebben een uitwendig skelet, bestaande uit beenplaten. Het mannetje kan zo'n 65 cm lang worden, het vrouwtje 40 cm. De staartvin is heel klein en ziet er uit als een puntje, de rugvin staat nogal ver naar voren. Bij volwassen Adderzeenaalden ontbreken de borstvinnen en de anaalvin. Hij is lichtbruin, met een groot aantal verticale streepjes die vaak lichtblauw zijn en elk aan weerszijden nog een donkere streep hebben. Vanaf het kieuwdeksel loopt een horizontale, donkere ( bruine of rode ) lijn door de ogen heen tot voor op de snuit.

Voedsel
Kleine kreeftachtigen, zoals aasgarnalenen kleine jonge visjes.

Voortplanting
De paaitijd is in de zomer. De vrouwtjes leggen zo'n 400 tot 1.000 eitjes, die tegen de buikwand van het mannetje worden geplakt. Als de jongen ruim 1 cm lang zijn verlaten ze de vader.

Leefgebied
Van de wateroppervlakte tot zo'n 30 m, maar ze zijn ook op 100 m diepte gevonden. Meestal tussen grote bruinwieren of andere wiersoorten. Als je ze in volle zee tegenkomt, zwemmend vlak onder de oppervlakte, dan is er altijd wel een drijvende pluk wier in de buurt.

Verspreiding
Van Midden-Noorwegen en IJsland tot halverwege Portugal. Ook bij de Azoren.

 

Adderzeenaald ( Nederlands )
Grosse Schlangennadel ( Duits )
Snake pipefish ( Engels )